Ryż z warzywami w sosie jogurtowym to świetna, całkowicie pozbawiona dodatków mięsnych propozycja obiadowa, która z powodzeniem powinna spełnić oczekiwania każdego. Kompozycja warzyw – szczególnie świeżego brokuła – z ulubionym rodzajem ryżu sama w sobie jest wyśmienita. Dodatek sosu jogurtowego – bardzo delikatnie doprawionego ziołami – sprawia, że danie zyskuje bardzo wyjątkowego i niesamowicie atrakcyjnego smaku i aromatu. Całość jest bardzo lekkim, a jednocześnie w pełni sycącym i wartościowym posiłkiem. Zastosowanie dodatkowo ulubionego rodzaju ryżu sprawia, że każdy uzyska z łatwością maksymalne zadowolenie z posiłku. Do jego wykonania konieczne będą jedynie garnki do ugotowania ryżu i warzyw oraz patelnia do podsmażenia całości z sosem jogurtowym – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – ryż z warzywami w sosie jogurtowym
- Ryż (ulubiony) – 100 gram
- Brokuł – podobnie 100 gram
- Kukurydza – 75 gram
- Groszek – podobnie 75 gram
- Jogurt naturalny – 150 gram
- Marchew – 1 średniej wielkości sztuka
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj garnek lekko osolonej wody i umieść w nim ryż. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli preferujesz ryż al dente odejmij od czasu gotowania 2 minuty. Zdecydowanie polecamy ten rodzaj przygotowania ryżu – najlepiej skomponuje się z pozostałymi składnikami.
W międzyczasie umyj dokładnie i podziel na mniejsze różyczki brokuła oraz obierz i również umyj marchewkę. Następnie pokrój ją w plasterki i w zależności od jej wielkości – i osobistych preferencji – na połówki lub ćwiartki. Odsącz również kukurydzę i groszek – pozostaw na razie na boku.
Następnie zagotuj lekko osoloną wodę w drugim garnku i umieść w nim przygotowane różyczki brokuła oraz marchewkę. Po około 15 minutach gotowania warzywa powinny być już odpowiednie miękkie – odcedź je i dodaj na rozgrzaną patelnię. Dodaj na nią również przygotowane wcześniej kukurydzę oraz groszek.
Po kilku chwilach dodaj do nich również gotowy już zapewne ryż, bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na około 5 minut na niedużym ogniu. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść 150 gram jogurtu naturalnego oraz po połowie łyżeczki suszonego oregano i bazylii. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i jeśli czujesz taką potrzebę dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Dodaj tak przygotowany sos na patelnię i bardzo dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Podgrzej całość na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając – ważne, aby wszystkie składniki równomiernie się podgrzały. Po kilku minutach całość powinna być gotowa – rozłóż danie na talerze i podawaj do spożycia – smacznego!