Sałatka Cezar top jedno z bardziej popularnych dań tego typu posiadające niezliczone nieco odmienne wariacje. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego, sałaty i niezwykle wyrazistego sosu to kompozycja idealna. Sałatka jest dodatkowo niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu – pasuje jednocześnie do praktycznie dowolnego posiłku. Danie świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub nawet samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – sałatka Cezar
- Filet kurczaka – 1 duża sztuka
- Sałata rzymska – podobnie 1 sztuka
- Parmezan – 50 g
- Bagietka – około 20 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Majonez – 5 łyżek
- Musztarda (ulubiona – najlepiej nieco ostrzejsza) – 1 łyżka
- Sos Worcestershire – podobnie 1 łyżka
- Cytrtyna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia filetu z kurczaka. Pokrój go następnie wzdłuż na kotleciki – nie muszą być one równomierne i podobne do siebie ponieważ ostatecznie i tak zostaną pokrojone na mniejsze kawałki. Każdy z nich dopraw dodatkowo solą i pieprzem oraz obtocz w oliwie – rozgrzej solidnie patelnię.
Dodaj na nią przygotowanego kurczaka i podsmaż po kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach parmezan, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Bagietkę pokrój w około 1 cm kromki, które z kolei przekrój na ćwiartki lub nieco drobniej.
Gotowego kurczaka zdejmij z patelni i dodaj na nią kawałki bagietki – podsmaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, sos Worcestershire i kilkanaście kropli soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw całość dodatkowo do smaku niezbyt dużą ilością soli i pieprzu i odstaw na razie na bok.
Gotowego kurczaka pokrój dodatkowo w niewielkie plasterki, a sałatę rzymską podziel na mniejsze kawałki. Ułóż ją następnie na talerzach lub w miseczkach, następnie dodaj kurczaka i grzanki. Każdą z porcji dodatkowo posyp obficie parmezanem i skro sosem – gotowe. Sałatkę podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – smacznego!