Sałatka Cezar z kurczakiem to jedna z bardziej klasycznych i niewątpliwie pyszniejszych propozycji na przygotowanie sałatki. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z niesamowicie aromatycznym i wyrazistym sosem każdemu przypadnie do gustu. Sałata rzymska, pomidory koktajlowe oraz starty parmezan tylko potęgują pozytywne doznania smakowe. Dodatkowo wykorzystanie w przepisie bagietki podpieczonej z dodatkiem czosnku i bazylii pozwala nam otrzymać bardzo sycący i atrakcyjny posiłek idealny na obiad. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
25 min 2 porcje
Składniki – sałatka Cezar z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka (około 250 g)
- Sałata rzymska – 1 średnia główka
- Parmezan – 15 g
- Pomidory koktajlowe – około 10 sztuk
- Czosnek – 1 ząbek
- Majonez – 2 czubate łyżki
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Sos Worcestershire – 1 łyżka
- Bazylia – 1 płaska łyżeczka
- Czosnek suszony – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Natka pietruszki
- Cytryna
- Bagietka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od kurczaka – umyj go bardzo dokładnie i osusz z wykorzystaniem papierowego ręcznika. Dopraw je następnie solą i pieprzem i skrop oliwą – rozgrzej patelnię. Umieść kurczaka na patelni na niezbyt intensywnym ogniu i przysmaż po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie pokrój bagietkę w poprzek na niewielkie kromki.
Każdą z nich posmaruj następnie oliwą i oprósz suszonym czosnkiem i bazylią. Rozgrzej następnie piekarnik do około 180 stopni i umieść w nim osobno zarówno kurczaka, jak i kawałki bagietki. Mięso piecz około 10 minut – bagietki nieco krócej. Ważne, aby obserwować czy żadne z nich nie przypieka się zbyt mocno.
W międzyczasie umyj i porwij na mniejsze fragmenty sałatę – ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą majonez, musztardę, sos Worcestershire, kilka kropel soku z cytryny oraz czosnek. Spróbuj sosu i w razie konieczności dodaj nieco któregoś ze składników. Gotowe już mięso pokrój następnie w plastry o grubości około 1 cm.
W zależności od wielkości i kształtu filetu możesz oczywiście podzielić je na mniejsze kawałki. Na koniec ułóż na talerzach najpierw sałatę rzymską, następnie pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe i kawałki kurczaka. Wszystko to polej sosem oraz posyp dodatkowo startym parmezanem. Na koniec każdą z porcji przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia z grzankami – smacznego!