Sałatka warzywna na bagietce to świetna propozycja na przygotowanie szybkiego, bardzo sycącego i wyjątkowo smakowitego posiłku. Szeroka kompozycja składników – w szczególności warzywnych – podanych na pieczywie to genialne połączenie. Dodatkowo zastosowanie jajek i ulubionych kabanosów pozwala na wydobycie z sałatki jeszcze pyszniejszych smaków. Wszystko to podane razem z majonezem i ulubioną musztardą – wyborne – zasmakuje każdemu miłośnikowi sałatek. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miseczka oraz garnek do ugotowania jajek – zaczynajmy!
15 min 2 porcje
Składniki – sałatka warzywna na bagietce
- Bagietka – ulubiona
- Jajka – 2 sztuki
- Kabanosy – 50 gram
- Groszek – 75 gram
- Kukurydza – podobnie 75 gram
- Ogórek kiszony – 3 średnie sztuki
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Majonez – 2 łyżki
- Musztarda – podobnie 2 łyżeczki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść dwa jajka w garnku, zalej chłodną wodą i wstaw na gaz. Od momentu zagotowania się wody w zależności od wielkości jajek gotuj je jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie z pewnością będą już gotowe w wersji na twardo – odcedź je, schłódź i obierz ze skorupek. Następnie pokrój je w niewielką kosteczkę i dodaj do odpowiednio dużej, aby pomieścić wszystkie składniki miseczki.
Kabanosy pokrój w krótkie – około 1 centymetrowe – kawałki, dodaj do miseczki. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i również umieść w miseczce. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę – podobnie postąp w przypadku ogórków kiszonych. Czerwoną paprykę umyj dokładnie i pokrój w niewielkie, cienkie paseczki.
Dodaj następnie wszystkie przygotowane składniki do miseczki wraz z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżeczkami musztardy. Do wykonania przepisu wybierz najlepiej swoją ulubioną musztardę, która będzie wybornie komponowała się z pozostałymi składnikami. Dopraw całość solą i pieprzem – niezbyt mocno – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Bagietkę przekrój wzdłuż na dwie równe połowy – w zależności od osobistych preferencji posmaruj je masłem. Przełóż następnie na każdą z bagietek po połowie sałatki i rozprowadź ją równomiernie po całej ich długości. Na koniec posiekaj szczypiorek i udekoruj nim gotowe bagietki – gotowe – smacznego!