Sałatka z krewetkami i rukolą to bardzo wyjątkowa zarówno pod względami wizualnymi, jak i smakowymi potrawa. Każdy miłośnik krewetek powinien koniecznie wypróbować ten przepis, ale sałatka z pewnością zasmakuje również osobą mniej entuzjastycznie nastawionych do owoców morza. Wyjątkowe połączenie wyrazistych rukoli i czerwonej cebuli z delikatnym awokado towarzystwie nieco ostrzej przyprawionych krewetek to wspaniały pomysł. Sałatka jest przy tym prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu – efekt za to wyjątkowy. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie patelnia do usmażenia krewetek – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z krewetkami i rukolą
- Krewetki – 200 gram
- Rukola – 50 gram
- Pomidory koktajlowe – 8 sztuk
- Czerwona cebula – 1 sztuka (niewielka)
- Awokado – podobnie 1 sztuka
- Limonka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli wykorzystujesz krewetki mrożone najlepiej rozmróź je przekładając do lodówki na noc lub do momentu pełnego rozmrożenia pozostawiając poza lodówką. W tym drugim wypadku koniecznie od razu po rozmrożeniu zabierz się za przygotowanie krewetek. Naturalne rozmrożenie – bez użycia wody, czy kuchenki mikrofalowej – jest najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem.
Na początek przygotuj warzywa – przelej solidnie rukolę na sitku z użyciem chłodnej wody. Podobnie postąp z pomidorkami koktajlowymi, a następnie pokrój je w zależności od wielkości w połówki lub ćwiartki. Małą czerwoną cebulę obierz i posiekaj w cienkie półksiężyce.
Awokado obierz, przekrój wzdłuż na całej jego powierzchni i oddziel tak powstałe połówki od siebie. Usuń pestkę, a następnie pokrój owoc w kosteczkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej porządnie patelnię – najlepiej z wykorzystaniem łyżeczki masła.
W międzyczasie dopraw krewetki – niezbyt mocno – solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię wraz z czosnkiem. Przesmaż krewetki po około 2 minuty z każdej strony co chwilę delikatnie mieszając.
Na talerze wyłóż najpierw liście rukoli, a następnie posiekaną czerwoną cebulę. Rozłóż na nich równomiernie awokado i pomidorki koktajlowe, a na koniec dodaj krewetki. Całość skrop sokiem z limonki jeśli czujesz taką potrzebę kilkoma kroplami oliwy – gotowe!