Sałatka z kuskusem to bardzo atrakcyjna pod względami smakowymi, jak i wizualnym propozycja na przygotowanie świetnego dania. Cudowna kompozycja kaszy kuskus, wybranych warzyw i wyrazistych przypraw zapewnia niezrównanych doznań smakowych. Całość podana z wyjątkowo smakowitym sosem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek lub miseczka do zalania kaszy – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – sałatka z kuskusem
- Kuskus kasza pszeniczna – 200 g
- Kukurydza – 150 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidory – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Papryczka chili – 1/2 niewielkiej sztuki
- Bulion warzywny (może być z kostki) – 500 ml
- Musztarda (ulubiona) – 3 łyżeczki
- Miód – 1 łyżeczka
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Kolendra – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od umieszczenia kaszy kuskus w garnku lub sporej miseczce. Zalej ją następnie zagotowanym bulionem warzywnym i pozostaw na kilkanaście minut do napęcznienia. W międzyczasie odcedź z zalewy kukurydzę, a czerwoną paprykę pokrój w niewielką kosteczkę lub cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidory w drobną kostkę.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Papryczkę chili pokrój natomiast w plasterki lub nieco drobniej jeśli korzystasz z większej sztuki. W osobnej miseczce wymieszaj następnie trzy łyżeczki musztardy oraz po jednej łyżeczce miodu i oliwy z oliwek wraz z przyprawami: bazylią, kolendrą i tymiankiem.
Na koniec dodaj do sosu kilkanaście kropel świeżo wyciśniętej cytryny – posiekaj też natkę pietruszki. W odpowiednio dużej miseczce umieść następnie gotową już zapewne kaszę oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Wymieszaj całość delikatnie i przelej do środka sos – ponownie wymieszaj bardzo dokładnie zawartość miseczki.
Spróbuj sałatki i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. Na koniec przyozdób całość posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego dania lub spożywana w większych ilościach może śmiało stanowić samodzielny posiłek – smacznego!