Sałatka z pieczonych batatów to bardzo smakowita, prosta w wykonaniu i z pewnością wyjątkowa pozycja. Pieczone bataty nadają jej niesamowicie naturalnej słodyczy – są cudowne! W połączeniu z awokado, szpinakim i pomidorami z pewnością każdemu przypadną do gustu. Wszystko to podane z delikatną fetą i bardzo wyrazistym sosem to gwarancja niezapomnianych smaków i aromatów. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik i dodatkowo odpowiednio duża miseczka – do dzieła!
40 min 3 porcje
Składniki – sałatka z pieczonych batatów
- Bataty – około 400 g
- Awokado – 1 sztuka
- Szpinak – 75 g
- Pomidory (ulubione) – 150 g
- Feta – podobnie 150 g
- Musztarda miodowa – 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 4 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Słonecznik – garść pestek
- Natka pietruszki
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego obrania i umycia batatów. Pokrój je następnie w zależności od upodobania w kostkę lub paski – najlepiej około 3 centymetrowe. Dopraw je delikatnie solą i pieprzem oraz dodatkowo szczyptą kurkumy i słodkiej papryki. W osobnej miseczce umieść następnie 2 łyżeczki oliwy z oliwek i obtocz w niej dokładnie wszystkie kawałki batatów.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – ułóż bataty na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) i piecz około 30 minut. Co jakiś czas zweryfikuj czy nie przypalają się zbyt mocno – możesz również kilka razy je obrócić. Pod koniec tego czasu obierz i oddziel od pestki awokado – miąższ pokrój w kosteczkę lub nieco większe, nieregularne kawałki.
Pomidory umyj i pokrój w zależności od wielkości w ćwiartki lub kostkę, szpinak umyj pod bieżącą wodą. Natkę pietruszki posiekaj ,a ser feta pokrój w niewielkie kawałeczki. Umieść następnie w osobnej miseczce 2 łyżeczki oliwy oraz musztardy oraz pozostałe przyprawy. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na razie na boku.
Gotowe bataty wyjmij z piekarnika – wszystkie przygotowane składniki umieść w jednej dużej misce lub od razu podzielone na porcje w mniejszych naczyniach. Dodaj do nich szpinak i pomidory, całość polej przygotowanym sosem i skrop kilkoma kroplami świeżo wyciśniętej cytryny. Na koniec każdą z porcji posyp fetą, posiekaną natką pietruszki oraz ziarnami słonecznika – gotowe – smacznego!