
Sałatka ze szparagami to idealna propozycja na przygotowanie wyśmienitego dodatku obiadowego. Cudowne zielone szparagi podpieczone delikatnie w towarzystwie cebuli, czosnku i marchwi w połączeniu z suszonymi pomidorami, fetą i wybornym sosem to gwarancja wspaniałego smaku. Danie idealnie komponuje się praktycznie z dowolnym posiłkiem i idealnie urozmaici i uzupełni domowy obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – zaczynajmy!
20 min
4 porcje

Składniki – sałatka ze szparagami
- Zielone szparagi – 10 sztuk
- Pomidory koktajlowe – podobnie 10 sztuk
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielony ogórek – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Sałata rzymska – podobnie 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Suszone pomidory – 2-3 sztuki
- Feta – 200 g
- Jogurt naturalny – 100 g
- Majonez – 1 łyżka
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i posiekania białej części cebuli dymki – rozgrzej patelnię. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Szparagi umyj dokładnie, oddziel od nich twarde końcówki i podziel na mniejsze 3-4 cm kawałki. Marchew obierz i pokrój w cienkie paseczki podobne długością do kawałków szparagów.
Umieść to wszystko następnie na patelni i podsmaż 5-10 minut w zależności od upodobania. Krótszy czas sprawi, że szparagi pozostaną nieco twardsze i chrupiące – podobnie marchewka. W międzyczasie pokrój pomidory koktajlowe na połówki, a szczypiorek z dymki posiekaj drobno.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki, a zielonego ogórka w kostkę. Sałatę rzymską umyj bardzo dokładnie i podziel na mniejsze, nieregularne kawałki. Suszone pomidory pokrój w paseczki podobne do papryki, a fetę w kostkę. Zmieszaj następnie w osobnej miseczce 100 g jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu, po solidnej szczypcie soli i pieprzu oraz opcjonalnie suszonego czosnku.
Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki, zawartość patelni i sos w dużej miseczce. Wszystko to bardzo dokładnie – ale delikatnie – wymieszaj. Całość skrop następnie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem – gotowe – smacznego!