Schab w sosie chrzanowym to bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie schabu i w efekcie cudownego obiadu. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso intensywnie przesiąknięte przyprawami, a całość okraszona sosem chrzanowym. Jest to bardzo wyjątkowa kompozycja smaków, ale odpowiednie pokierowanie doprawianiem pozwoli na uzyskanie dania pysznego dla wszystkich. Do jego przygotowania konieczna jest głęboka patelnia i miseczka – zaczynajmy!
60 min 5 porcji
Składniki – schab w sosie chrzanowym
- Schab – 5 plastrów
- Mąka (np. pszenna) – 2 łyżki
- Chrzan – 3 łyżeczki
- Śmietana 18% – 200 ml
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – pół łyżeczki
- Czosnek suszony – podobnie pół łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie pół łyżeczki
- Natka pietruszki – podobnie pół łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek jeśli to konieczne pokrój schab w cienkie plastry. Rozbij mięso tłuczkiem – niezbyt mocno, po kilka uderzeń na każdy kawałek. Następnie plastry schabu pokryj równomiernie przyprawami: majerankiem, suszonym czosnkiem, słodką papryką i natka pietruszki. Rozgrzej dobrze patelnię i dodaj na nią mięso – smaż do momentu zarumienienia z każdej strony. Na tym etapie nie musisz czekać aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Gdy mięso będzie już odpowiednio podsmażone przełóż je do osobnego garnka i zalej wodą, tak aby dokładnie przykryła schab. Dodaj do garnka posiekaną cebulę, liście laurowe oraz ziela angielskie. Gotuj całość pod przykryciem do momentu aż mięso stanie się miękkie – około 30-40 minut.
Gdy schab będzie już gotowy możesz dodać do garnka pozostałe składniki. Pamiętaj, że w przypadku śmietany najbezpieczniejszym sposobem jest umieszczenie jej w osobnej miseczce i stopniowe dodawanie gorącego wywaru cały czas mieszając. Dzięki temu unikniesz ścięcia śmietany. Dodaj do garnka również chrzan i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj – spróbuj. Jeśli to konieczne dodaj więcej chrzanu- zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Gotuj tak do momentu odpowiedniego zgęstnienia sosu – tak jak lubisz najbardziej. Jeśli sos mimo upływu czasu gotowania nadal nie będzie wystarczająco gęsty możesz dodać do niego mąkę. Pamiętaj, że mąkę dodajemy dokładnie tak samo jak śmietanę – rozrobioną z gorącym wywarem w osobnej miseczce.
Koniecznie próbuj sosu w trakcie gotowania i jeśli będzie taka potrzeba dopraw go delikatnie solą i pieprzem. Gdy sos będzie miał już odpowiednią konsystencję danie jest gotowe. Polecamy podanie z gotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem – smacznego!