Udka kurczaka w sosie własnym to wyśmienita i bardzo prosta w wykonaniu propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso drobiowe przygotowane w wybornym sosie z dodatkiem wyrazistych przypraw zachęci z pewnością każdego. Udka podane z ulubionymi dodatkami obiadowymi takimi jak ziemniaki, frytki, ulubiony ryż lub kasza świetnie sprawdzą się jako w pełni sycący, główny posiłek dnia. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie duża patelnia pozwalająca na pomieszczenie wszystkich sztuk mięsa – do dzieła!
60 min 4 sztuki
Składniki – udka kurczaka w sosie własnym
- Udka kurczaka – 4 sztuki
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Bulion drobiowy – 500 ml
- Mąka – 2 łyżki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kolendra – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia udek kurczaka – osusz je następnie z wykorzystaniem na przykład papierowych ręczników. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a ząbki czosnku w nieco grubsze plasterki – rozgrzej solidnie patelnię. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść dwie łyżki oliwy, słodką i ostrą paprykę oraz starty na tarce imbir.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i obtocz tak powstałą marynatą lekko doprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka. Postaraj się obtoczyć udka jak najbardziej równomiernie na całości ich powierzchni. Umieść je następnie na rozgrzanej patelni i podsmaż do mocnego zarumienienia ze wszystkich stron – szczególnie na skórce.
Dodaj na patelnię również przygotowane wcześniej cebulę i czosnek – podsmaż jeszcze kilka minut do zeszklenia. Po tym czasie zalej zawartość patelni bulionem wraz z pozostałymi przyprawami i dodaj po trzy sztuki liścia laurowego i ziela angielskiego. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na około 30 minut.
Po tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. W zależności od osobistych upodobań możesz zagęścić go z wykorzystaniem mąki. Pod koniec duszenia posyp dodatkowo całość posiekaną natkę pietruszki. Gotowe danie rozłóż na porcje wraz z ulubionymi dodatkami obiadowymi i polej obficie sosem – gotowe – smacznego!