Zapiekanka gyros to bardzo atrakcyjna zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi propozycja obiadowa. Świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny – jest bardzo sycąca. Dzięki połączeniu ryżu i delikatnego, ale wyrazistego kurczaka w towarzystwie ulubionych warzyw uzyskujemy danie, które każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Wszystko to z dodatkiem wyśmienitego sosu powstałego z połączenia majonezu z keczupem. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia do usmażenia mięsa, garnek do ugotowania ryżu, naczynie żaroodporne, w którym ułożysz zapiekankę oraz piekarnik – zaczynajmy!
50 min 5 porcji
Składniki – zapiekanka gyros
- Filet z kurczaka (podwójny) – około 500 g
- Ryż – 200 g
- Ser żółty lub mozzarella – podobnie 200 g
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 100 g
- Ogórki konserwowe – 3-4 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Majonez – 5 łyżek
- Keczup (najlepiej pikantny) – podobnie 5 łyżek
- Przyprawa gyros – 5 łyżeczek
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę – około 1-2 cm – filety z kurczaka. Umieść je następnie w miseczce wraz z przyprawą gyros i obtocz w niej jak najbardziej równomiernie wszystkie kawałki mięsa. Odstaw miseczkę na bok i zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę na ryż i przygotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty lub mozzarellę – podziel na dwie równe porcje. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a paprykę w podłużne paseczki. Kukurydzę odsącz z zalewy, a ogórki pokrój w kostkę lub plasterki. Podsmaż następnie na patelni przygotowanego wcześniej kurczaka – powinno wystarczyć około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas zawartość patelni, aby każdy kawałek zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron.
W osobnej miseczce zmieszaj następnie czosnek i majonez wraz z solidną szczyptą pieprzu – natkę pietruszki posiekaj. Przystąp następnie do układania warstw zapiekanki – rozgrzej w międzyczasie piekarnik do 180 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego umieść najpierw ugotowany ryż, a na nim mniej więcej jedną trzecią sosu.
Jako następną warstwę umieść wymieszane ze sobą połowę kurczaka i oraz jedną porcję sera – ponownie posmaruj z wierzchu około jedną trzecią sosu. Następnie dodaj do naczynia zmieszane warzywa – najlepiej rozsypywać je stopniowo, tak aby rozłożyły się równomiernie po całej powierzchni. Na koniec przykryj całość ostatnią warstwą sera i sosu.
Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Ważne, aby wierzchnia warstwa sera nie przypiekła się zbyt mocno i nie przypaliła. Gotowe danie wyjmij z piekarnika, rozłóż na porcje i podawaj przyozdobione natka pietruszki – smacznego!