Żeberka w kiszonej kapuście to niesamowicie wyjątkowa potrawa łącząca w sobie niezrównane ilości zalet. Intensywne i wyraziste w smaku żeberka w towarzystwie kiszonej kapusty to kompozycja wręcz idealna. Zarówno pod względami smakowymi, jak i aromatycznymi potrawa ta nie ma ze sobą równych. Każdy z nas znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością posmakuje w tak przyrządzonych żeberkach. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia, naczynie żaroodporne i piekarnik – do dzieła.
140 min 4 porcje
Składniki – żeberka w kiszonej kapuście
- Żeberka wieprzowe – 0.7 kg
- Kiszona kapusta – 0.5 kg
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – podobnie 0.5 l
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Suszone grzyby – 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Kminek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Majeranek – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od namoczenia grzybów – w tym celu umieść je w miseczce, zagotuj wodę i zalej je gorącą wodą. Pozostaw je tak na około 30 minut, a w międzyczasie dokładnie opłucz żeberka i podziel je na mniejsze kawałki po 2 sztuki. Każdą z porcji dopraw delikatnie solą – rozgrzej patelnię – umieść na niej następnie żeberka i podsmaż po kilka minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub półksiężyce cebulę, a czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą kapustę kiszoną – wyciśnij ją – jeśli jest bardzo kwaśna możesz powtórzyć tą czynność kilkukrotnie. Gdy żeberka będą gotowe zdejmij je z patelni, a umieść na niej przygotowaną cebulę.
Podsmaż na średnim ogniu 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia – dodaj czosnek i pozostaw na mniejszym ogniu kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię kapustę oraz suszone grzyby wraz z ziarenkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 5 minut na większym ogniu systematycznie mieszając.
Dodaj następnie na patelnię bulion i majeranek – ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na ostatnie 5 minut – pamiętaj o systematycznym mieszaniu. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i przełóż połowę jej zawartości do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż na niej wcześniej przygotowane żeberka i całość przykryj pozostałą częścią zawartości patelni.
Przykryte naczynie wstaw następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 100 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Żeberka świetnie sprawdzą się – podobnie jak inne potrawy smażone z kapustą kiszoną – jako obiad kolejnego dnia po kolejnym podgrzaniu. Do dania idealnie pasować będą praktycznie dowolne dodatki obiadowe, ale w szczególności świeże pieczywo – smacznego!