Zupa imbirowa z kurczakiem to genialny pomysł na przygotowanie dania obiadowego o nieco ostrzejszym charakterze. Delikatne mięso drobiowe i warzywa w połączeniu z niesamowicie wyrazistym zestawem przypraw każdemu powinny przypaść do gustu. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i smakowite, a przy tym całkowicie sycące. Zupa idealnie komponuje się z ryżem, ale podana samodzielnie będzie równie smakowita. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
45 min 6 porcji
Składniki – zupa imbirowa z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 2 litry
- Ocet ryżowy – 1 łyżeczka
- Sos sojowy – 2 łyżeczki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 3-4 cm
- Curry – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Cytryna – kilkanaście kropel
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia filetu z kurczaka. Pokrój go następnie w krótkie i niezbyt grube paseczki – najlepiej około 2-3 centymetrowe. Dopraw następnie mięso solą i pieprzem, a w osobnej miseczce przygotuj marynatę. Umieść w niej najpierw oliwę, ocet i sos sojowy, a następnie dodaj po 1/2 łyżeczki curry, słodkiej papryki i majeranku.
Postaraj się teraz jak najbardziej dokładnie i równomiernie obtoczyć wszystkie kawałki kurczaka w marynacie. Pozostaw je następnie w miseczce na przynajmniej kilkanaście minut – jeśli preferujesz dłuższy czas marynowania nie zapomnij umieścić mięsa w lodówce. W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie, podłużne paseczki czerwoną paprykę.
Cukinię pokrój w plasterki lub nieco drobniej w przypadku większej sztuki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w paseczki podobne do papryki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj bardzo drobno.
Rozgrzej teraz solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw mięso – podsmaż na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas mieszając do delikatnego zarumienienia. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj do na patelnię cebulę, czosnek i imbir – smaż koleje 3-4 minuty. Dodaj następnie do całości wszystkie pozostałe warzywa i smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie przełóż całą zawartość patelni do dużego garnka i zalej 2 litrami bulionu. Dopraw całość pozostałymi przyprawami i pozostaw na niewielkim gazie pod lekko uchyloną pokrywką na 15-20 minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki – umieść ją na koniec w garnku wraz z kilkunastoma kroplami świeżo wyciśniętej cytryny – gotowe – smacznego!