Zupa krem z buraków to jedna z bardziej wyjątkowych propozycji na przygotowanie tego typu posiłku. Wspaniała zarówno pod względem smaku, jak i intensywnego buraczanego aromatu. Zastosowanie dodatkowo delikatnie podsmażonego czosnku i świeżo startego korzenia imbiru wydobywa z dania niepowtarzalną wyrazistość. Wszystko to w kompozycji z delikatnym z kolei mleczkiem kokosowym prezentuje się pod względem wszelkich walorów niesamowicie atrakcyjnie i wybornie. Delikatny dodatek chili do zupy pozwala uzyskać nieco pikantności nic nie ujmując pozostałym jej zaletom. Do przygotowania przepisu konieczna będzie folia aluminiowa, garnek, który pomieści wszystkie składniki oraz blender lub mikser – zaczynajmy!
100 min 6 porcji
Składniki – zupa krem z buraków
- Buraki – 4 sztuki
- Mleko kokosowe – 400 ml
- Woda – podobnie 400 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir – około 2 cm
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Sól
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bardzo dokładnego umycia buraków, tak aby z całą pewnością pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi. Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie zawiń szczelnie każdego buraka w osobny kawałek folii aluminiowej.
Umieść je w piekarniku i piecz tak przez około godzinę – pod koniec sprawdzaj czy buraki na pewno są miękkie. Jeśli będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika, poczekaj do wystudzenia, a następnie pokrój w kostkę – nie musi być ani bardzo równa, ani drobna.
W międzyczasie możesz obrać i posiekać w plasterki obydwa ząbki czosnku – możesz oczywiście zmienić jego ilość w zależności od osobistych preferencji. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach około 2 centymetry świeżego imbiru.
W osobnym garnku – odpowiednio dużym, aby pomieścił wszystkie składniki – rozgrzać oliwę (lub inny tłuszcz). Dodaj do niego posiekany czosnek, starty imbir – przesmaż 2-3 minuty na średnim ogniu – dodaj chili, bardzo dokładnie wymieszaj i zmniejsz ogień do minimum.
Na koniec dodaj do garnka pokrojone w kostkę buraki, dolej mleczko kokosowe oraz wodę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Po tym czasie przelej całą zawartość garnka do blendera – możesz oczywiście użyć miksera – zmiksuj na jak najbardziej jednolitą i gładką konsystencję.
Gotową zupę przelej do talerzy lub miseczek – podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem. Możesz udekorować ją delikatnym dodatkiem śmietany oraz świeżą natką pietruszki – smacznego!