
Zupa minestrone to świetna propozycja dla wielbicieli dań warzywnych. Szeroki zestaw użytych do jej przygotowania składników sprawia jednak, że kompozycja smaków i aromatów każdemu powinna przypaść do gustu. Zupa świetnie sprawdzi się jako element nawet bardzo wymagających diet. Dodatek świeżo startego parmezanu lub przygotowanych w międzyczasie domowych grzanek zapewni w pełni sycący posiłek nawet dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – najlepiej około 5 litrowy – garnek i patelnia – do dzieła!
45 min
6 porcji

Składniki – zupa minestrone
- Bulion warzywny – 1,5 l
- Makaron (ulubiony – drobny) – 100 g
- Marchew – 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 niewielka sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Krojone pomidory – około 200 g
- Biała fasola – podobnie około 200 g
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Ziemniaki – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Oregano – 1 płaska łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Parmezan (opcjonalnie) – 50 g
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od rozgrzania oliwę z oliwek w dużym garnku lub na patelni. Doda do niego pokrojoną w cienkie półksiężyce cebulę i smaż, aż się zeszkli – około 5 minut. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchew i seler – smaż jeszcze kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj następnie do garnka pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaka oraz krojone pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku i dodaj po jednej łyżeczce oregano, tymianku i bazylii – wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimalnym ogniu na kolejne 5 minut.
Wlej następnie do garnka bulion warzywny i dodaj fasolę. Gotuj wszystko razem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj następnie makaron i gotuj do momentu, aż będzie al dente – czas gotowania zależy od rodzaju makaronu – ok. 8–10 minut. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem możesz udekorować świeżą natką pietruszki i startym parmezanem – gotowe – smacznego!