Zupa z mięsem mielonym to bardzo interesująca i z pewnością godna wypróbowania propozycja na przygotowanie zupy. Jej wyjątkowy smak zapewnia zastosowanie solidnej dawki przecieru pomidorowego i oczywiście tytułowego mięsa mielonego. Dodatkowo danie charakteryzuje się intensywnym paprykowym aromatem z racji na wykorzystanie zarówno jej czerwonej, jak i żółtej wersji. Kompozycja ta sprawia, że trudno opisać wyjątkowość tej potrawy – wyborna! Odpowiednio przyprawione mięso, dodatek suszonego czosnku oraz papryk zapewnia daniu jeszcze bardziej wyjątkowych smaków i aromatów – pyszne! Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia oraz garnek – a najlepiej dwa – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – zupa z mięsem mielonym
- Mięso mielone (ulubione) – 200 gram
- Ryż – 100 gram
- Przecier pomidorowy – 400 ml
- Papryka żółta – 1/2 sztuki
- Papryka czerwona – podobnie 1/2 sztuki
- Seler – podobnie 1/2 niewielkiej sztuki
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Przyprawa do mięsa mielonego – 1 łyżeczka
- Woda – 200 ml
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – rozgrzej solidnie patelnię. Dodaj na nią przygotowaną cebulę i podsmaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty do zeszklenia. W międzyczasie dopraw mięso porządną szczyptą soli i pieprzu oraz przyprawą do mięsa mielonego – dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię.
Podsmaż – systematycznie mieszając, aby uniknąć posklejania mięsa w większe kawałki – przez 5 minut co jakiś czas mieszając, tak aby mięso zarumieniło się odpowiednio ze wszystkich stron. W międzyczasie obierz i pokrój w półplasterki marchewkę, a seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach – dodaj je na patelnię.
Całość smaż – na nieco mniejszym ogniu – przez kilka minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żółtą i czerwoną paprykę umyj i pokrój w krótkie, cienkie paseczki. Dodaj je również na patelnię i smaż wszystko przez kolejne 5 minut – marchewka powinna być już zdecydowanie bardziej miękka.
Całą zawartość patelni przełóż następnie do garnka i dodaj przecier pomidorowy oraz wodę – dokładnie wymieszaj – pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę w garnku i ugotować w nim ryż – postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy ryż odcedź i wyłóż na talerze lub do miseczek.
Podobnie postąp z gotową już zapewne zawartością drugiego garnka – zupę przełóż na talerze lub do miseczek i przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu do spożycia z ryżem – świetnie smakują jedzone osobno lub razem w jednym naczyniu – smacznego!