Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą to bardzo wyjątkowa i z pewnością klasyczna potrawa kuchni polskiej. Charakteryzuje się niezrównaną kompozycją smaków dzięki wykorzystaniu kiszonej kapusty, kiełbasy i dodatku wędzonego boczku. Danie jest przy tym proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu – świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Dodatkowo zastosowane w potrawie łazanki – nasz ulubiony rodzaj makaronu – sprawiają, że całość prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Potrawa świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale z powodzeniem może również posłużyć jako dodatek do innych dań. Do wykonania przepisu konieczny będzie garnek i patelnia – zaczynajmy!
100 min 4 porcje
Składniki – łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą
- Łazanki – 250 g
- Kapusta kiszona – 400 g
- Kiełbasa (najlepiej wieprzowa) – podobnie 400 g
- Wędzony boczek – 100 g
- Cebula – 1 sztuka
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przełóż kapustę kiszoną na sitko i przepłucz ją pod bieżącą wodą, delikatnie wyciśnij i umieść w garnku. Zalej chłodną wodą, tak aby cała kapusta znalazła się pod jej powierzchnią. Dodaj do garnka ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i solidną szczyptę soli. Wstaw całość na niewielki ogień i gotuj przez około 60 minut pod lekko uchyloną pokrywką co jakiś czas mieszając.
Pod koniec tego czasu możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Pokrój boczek w kosteczkę, a kiełbasę najpierw na plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią przygotowane boczek i kiełbasę. Smaż około 10 minut co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki zarumieniły się równomiernie.
W międzyczasie obierz i posiekaj w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę. Dodaj ją na patelnię i podsmaż całość kolejne 5 minut do zeszklenia cebuli. Gotową już zapewne kapustę odcedź, przestudź delikatnie i pokrój na drobne – około 2-3 cm – kawałki. Dodaj je następnie na patelnię wraz ze słodką i ostrą papryką oraz majerankiem – dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut na minimalnym gazie.
Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę na łazanki – ugotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź i również umieść na patelni – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na gazie na ostatnie 5 minut. Gotowe danie przełóż na talerze lub do miseczek i podawaj do spożycia – smacznego!