Makaron cztery sery to niesamowicie aromatyczna i wyjątkowo smakowita potrawa. Szeroka gama zastosowanych serów w połączeniu z ulubionym makaronem dla każdego z pewnością będzie wyjątkowym posiłkiem. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno spaghetti, penne, jak i po prostu świderki, czy kokardki – wszystko w zależności od osobistych preferencji. Całość prezentuje wyjątkowo atrakcyjnie zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu oraz drugi na przygotowanie sosu – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron cztery sery
- Makaron (ulubiony) – 300 g
- Ser kremowy gouda – 70g
- Ser pleśniowy gorgonzola – podobnie 70g
- Parmezan – podobnie 70g
- Ser camembert – podobnie 70g
- Śmietana 30% – 200 g
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli. Ząbki czosnku natomiast obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie przygotowany czosnek i podsmaż kolejne 2-3 minuty.
Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i zalej patelnię śmietaną – poczekaj do zagotowania. W międzyczasie pokrój na niewielkie kawałki ser camembert oraz podziel na podobnej wielkości porcje ser kremowy gouda. Dodaj je następnie na patelnię i poczekaj do roztopienia co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie pokrój w drobne kawałki gorgonzolę i zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach parmezan. Dodaje je również na patelnię wraz z majerankiem, zamieszaj wszystko dokładnie i pozostaw do pełnego roztopienia serów na niewielkim ogniu. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę na makaron.
Przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej smakować będzie tutaj makaron al dente więc może delikatnie skrócić ten czas. Posiekaj również jak najdrobniej szczypiorek. Gotowy makaron przełóż na talerze lub do miseczek i dodaj po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Każdą z porcji przyozdób posiekanym szczypiorkiem – gotowe – smacznego!