Makaron z ciecierzycą w mleczku kokosowym to niesamowicie ciekawa kompozycja atrakcyjnych smaków i aromatów. Szeroki zestaw składników o bardzo wyjątkowych właściwościach to gwarancja pyszności – przede wszystkim dzięki ciecierzycy. Intensywnego i wyrazistego smaku dostarcza świeży czosnek oraz dodatek curry i kurkumy. Wszystko to w delikatnym, naturalnie słodkim mleczku kokosowym – wyborne! Dodatkowo zastosowanie makaronu warzywnego – w naszym przypadku z zielonego groszku – sprawia, że danie zyskuje ważnych wartości dietetycznych. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu oraz patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z ciecierzycą w mleczku kokosowym
- Makaron – 150 gram
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Ciecierzyca – 100 gram
- Kukurydza – podobnie 100 gram
- Marchew – 2 niewielkie sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Curry – 1 płaska łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie półksiężyce lub kosteczkę cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią cebulę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty do zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj je następnie do cebuli i smaż przez kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień do minimum.
Marchewki obierz i pokrój w cienkie około 3 cm paseczki – dodaj na patelnię na około 5 minut. W międzyczasie odsącz z zalewy ciecierzycę oraz kukurydzę – dodaj do pozostałych składników i pozostaw tak całość na kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj na patelnię mleczko kokosowe, dopraw następnie szczyptą soli i pieprzu oraz płaską łyżeczką kurkumy i curry.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na około 10 minut – mieszaj co jakiś czas. W międzyczasie możesz już zagotować lekko osoloną wodę w garnku. Ugotuj w nim makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – polecamy al dente, niesamowicie skomponuje się z całością potrawy.
Gotowy makaron odcedź, a następnie przelej chłodną wodą i przełóż na talerze lub do miseczek. Następnie do każdej porcji przełóż odpowiednią ilość zawartości patelni – jako dodatek możesz przyozdobić je świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Danie podawaj od razu do spożycia – gotowe i z całą pewnością pyszne – smacznego!