Sałatka gyros to zdecydowanie jedna z popularniejszych i częściej goszczących na naszych stołach sałatek. Delikatny kurczak, szeroki bukiet warzyw i wyrazisty sos to gwarancja pysznego smaku i wyjątkowego posiłku. Sałatka jest przy tym wszystkim idealnym daniem imprezowym – pasuje idealnie do praktycznie każdej okazji i smakuje niemalże każdemu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – sałatka gyros
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Sałata lodowa – kilka dużych liści
- Kukurydza – 100 g
- Pomidory koktajlowe – kilkanaście sztuk
- Ogórki konserwowe – 3-4 sztuki
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Majonez – 3 łyżki
- Jogurt naturalny – podobnie 3 łyżki
- Keczup (ulubiony) -podobnie 3 łyżki
- Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
- Cytryna
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia kurczaka – odsącz go z wody z wykorzystaniem papierowych ręczników. Pokrój następnie filet na niewielkie – 2-3 centymetrowe – podłużne kawałki. Dopraw je następnie solą, pieprzem oraz gyrosem – postaraj się rozprowadzić przyprawy jak najbardziej równomiernie po wszystkich kawałkach.
Rozgrzej teraz solidnie patelnię i umieść na niej kurczaka – podsmaż na średnim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Ważne, aby mięso usmażyło się odpowiednio, a nawet nieco solidniej przypiekło. W międzyczasie zacznij przygotowywać warzywa – sałatę lodową umyj i podziel na niewielkie kawałki.
Kukurydzą odsącz z zalewy, pomidory koktajlowe pokrój na połówki lub w plasterki – w zależności od ich wielkości. Podobnie postąp z ogórkami konserwowymi i ogórkiem zielonym – pokrój je w plasterki lub jeśli korzystasz z większych sztuk nieco drobniej. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka, a paprykę w krótkie, podłużne paseczki.
Białą część dymki pokrój w plasterki, a szczypiorek wraz z koperkiem posiekaj drobno. Umieść następnie w osobnej miseczce po 3 łyżki majonezu, keczupu i jogurtu naturalnego – dopraw solą i pieprzem do smaku – wymieszaj dokładnie. Gotowe już zapewne mięso zdejmij z patelni i przestudź delikatnie.
Umieść je na dnie miseczki (polej częścią sosu), a następnie dodaj kolejno ogórki, czerwoną cebulę, kukurydzę, paprykę, dymkę i pomidorki. Skrop całość kilkunastoma kroplami świeżo wyciśniętej cytryny oraz dodaj pozostałą część sosu. Na koniec całość przykryj sałatą i posyp obficie koperkiem – gotowe – smacznego!