Sałatka makaronowa z pesto to propozycja wybitnie wyjątkowa pod każdym względem. Kompozycja smakowitych warzyw z brokułem na czele otoczonych wyrazistym sosem pesto i delikatnym dodatkiem miodu zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Wszystko to podane z wyśmienitym makaronem – w naszym wykonaniu duże muszle, które pasują tutaj wręcz idealnie. Dodatkowo zastosowanie garści ziaren słonecznika i kilku kulek mozzarelli – wyborne ! Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością sałatka przypadnie większości z nas do gustu. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania brokułu i makaronu – zaczynajmy!
25 min 4 porcje
Składniki – sałatka makaronowa z pesto
- Makaron muszelki – 200 gram
- Brokuł – 100 gram
- Pomidory koktajlowe – podobnie 100 gram
- Mozzarella – podobnie 100 gram
- Ciemne oliwki – 10 sztuk
- Zielone pesto bazyliowe – 2 łyżeczki
- Miód – 1 łyżeczka
- Słonecznik – podobnie 1 łyżeczka
- Cytryna lub limonka – opcjonalnie
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij napełnienia garnka wodą i wstawienia jej na gaz – pamiętaj, żeby wybrać garnek odpowiedni do pomieszczenia całego brokułu. Następnie umyj dokładnie brokuł i podziel na mniejsze różyczki. Gdy woda zagotuje się posól ją delikatnie – możesz zastosować również płaską łyżeczkę cukru – dodaj do niej przygotowany brokuł i pozostaw na około 5-7 minut.
W międzyczasie w drugim garnku zagotuj również osoloną wodę na makaron – ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej al dente. Pomidory koktajlowe umyj i pokrój w połówki, a mozzarellę odsącz i w zależności od osobistych preferencji podziel na odpowiednie kawałki.
W osobnym naczyniu umieść następnie 2 łyżeczki pesto i łyżeczkę miodu oraz oliwy. Dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz wyciśnij nieco soku ze świeżej limonki lub cytryny – w zależności od upodobania. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na razie na bok. W międzyczasie odcedź brokuł i makaron – oczywiście jeśli są już gotowe – przelej chłodną wodą.
Następnie w odpowiednio dużej misce umieść wszystkie przygotowane składniki wraz z sosem i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do całości oliwki – możesz oczywiście pokroić je drobniej – oraz łyżeczkę ziaren słonecznika. Gotową sałatkę podaj do spożycia – świetnie smakuje zarówno z ciepłym makaronem i brokułem, jak i po wystudzeniu – smacznego!