Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami to jedna z bardziej klasycznych świątecznych propozycji. Cudowna kompozycja kapusty, grochu i suszonych grzybów nierozerwalnie kojarzy się nam wszystkim ze świętami. Danie jest niesamowicie smakowite, aromatyczne i wyraziste, a jednocześnie w pełni sycące. Do wykonania przepisu konieczne będą najlepiej dwa garnki – jeden większy około 5 litrowy – do dzieła!
100 min 8 porcji
Składniki – wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami
- Kapusta kiszona – 1 kg
- Groch łuskany – 350 g
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1-2 ząbki
- Suszone grzyby – 4-5 sztuk
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 3 sztuki
- Majeranek – podobnie 2-3 łyżeczki
- Kminek – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej dzień wcześniej namaczając groch w chłodnej wodzie w garnku lub miseczce – wcześniej dodatkowo delikatnie go przepłucz. Poziom wody powinien sięgać około 1 cm ponad groch – większość zostanie wchłonięta. Następnego dnia wstaw groch na niewielki ogień i gotuj około 30 minut.
W międzyczasie namocz w gorącej wodzie suszone grzyby, a marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą kilka razy wyciskając, a następnie pokrój ją w 2-3 cm kawałki.
Rozgrzej teraz oliwę w głębokim garnku i podsmaż przez kilka minut cebulę z czosnkiem. Dodaj do nich przygotowaną kapustę i podsmaż kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając. Zmniejsz teraz ogień, dodaj do garnka marchew, grzyby, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawy – całość zalej wodą, tak aby przykryła całą zawartość – gotuj na niewielkim ogniu około 45 minut.
Na ostatnie 5 minut gotowania grochu dodaj do niego nieco soli – na koniec odcedź i pozostaw na boku. Gdy kapusta będzie już gotowa dodaj do niej groch – bardzo dokładnie zamieszaj i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie spróbuj dania i w razie konieczności dopraw dodatkowo solą i pieprzem – gotowe – smacznego!