Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo ciekawa, prosta w przygotowaniu propozycja na główny posiłek dnia. Kompozycja pożywnego mięsa, sycącego makaronu oraz nadających wspaniałego smaku pomidorów to idealne połączenie. W tak przygotowanej zapiekance każdy znajdzie coś dla siebie – danie jest idealne na posiłek dla całej rodziny. Do jego przygotowania konieczna będzie patelnia, naczynie żaroodporne oraz piekarnik – zaczynajmy, do dzieła !
60 min 4 porcje
Składniki – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Mięso mielone (ulubione – u nas wieprzowo-wołowe) – 500 gram
- Przecier pomidorowy – podobnie 500 gram
- Makaron (świderki) – 400 gram
- Pieczarki – kilka sztuk (około 5)
- Cebula – 1 sztuka
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Parmezan (starty) – 100 gram
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej dobrze patelnię, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę – podsmaż ją do zeszklenia. W międzyczasie pokrój w plasterki pieczarki i również umieść je na patelni – pozostaw je tak na wolnym ogniu na około 5 minut. Następnie w osobnej miseczce umieść mięso mielone i przypraw je słodką i ostrą papryką, kurkumą oraz delikatnie solą i pieprzem.
Umieść mięso na patelni – smaż od czasu do czasu mieszając, aż do momentu zarumienienia się z każdej strony. W tym czasie możesz już wstawić na wrzątek makaron – gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli preferujesz makaron al dente pamiętaj, aby od czasu gotowania odjąć 2-3 minuty.
Gdy mięso będzie już odpowiednio przysmażone dodaj na patelnię przecier pomidorowy. Smaż tak wszystko przez 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Odcedź makaron i podobnie dodaj go do naczynia. Wstaw je do piekarnika i piecz około 30-35 minut.
W międzyczasie przygotuj starty ser i pokrój w plasterki pomidora. Na koniec posyp całość zapiekanki startym serem i ułóż na nim pomidory – piecz przez kolejne około 10 minut pilnując, aby ser nie przypiekł się za mocno. Gotowe – smacznego !