
Ziemniaki z jajkiem w sosie musztardowym to wyjątkowo prosty i przepyszny zarazem pomysł na przygotowanie posiłku obiadowego. Lubiane przez nas wszystkich ziemniaki podane wraz z ugotowanymi na twardo jajkami to prosta i sprawdzona kompozycja. Wszystko to w połączeniu z wybornym sosem musztardowym to gwarancja doskonałego smaku i w pełni sycącego posiłku idealnego dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie garnek do ugotowania ziemniaków i jajek oraz odpowiednio duże naczynie do przygotowania sosu – do dzieła!
30 min
3 porcje

Składniki – ziemniaki z jajkiem w sosie musztardowym
- Ziemniaki – 7-8 średnich sztuk
- Jajka – 3-4 sztuki
- Musztarda (ulubiona) – 3 łyżki
- Śmietana – podobnie 3 łyżki
- Bulion (najlepiej warzywny) – 100 ml
- Mąka – 1 łyżka
- Masło – podobnie 1 łyżka
- Koperek – najlepiej cały, świeży pęczek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego obrania i opłukania pod bieżącą wodą ziemniaków. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki – to przyspieszy proces gotowania, ale nie jest oczywiście konieczne. Umieść je następnie w garnku z lekko osoloną wodą i wstaw na gaz – gotuj do miękkości w zależności od wielkości ziemniaków 15-20 minut.
W międzyczasie umieść w osobnym garnku z chłodną wodą jajka – również wstaw na gaz. Gotuj je w zależności od wielkości około 8-10 minut – po tym czasie z całą pewnością osiągną wymaganą konsystencję. Gotowe jajka przestudź następnie pod chłodną wodą, obierz ze skorupek i pokrój na połówki.
Umieść teraz na małej rozgrzanej patelni – lub po prostu w garnku – 100 ml bulionu. Dodaj następnie do niego po trzy łyżki musztardy i śmietany oraz dopraw do smaku – delikatnie – solą i pieprzem. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i w zależności od upodobania zagęść mąką. Posiekaj również pęczek koperku – połowę dodaj do sosu, a resztę zostaw na później.
Gotowe już zapewne ziemniaki odcedź i umieść ponownie w garnku, dodaj łyżkę masła i ugnieć na jak najgładsze puree. Przełóż je następnie na talerze odpowiednio do każdej porcji – dodaj połówki jajek. Całość polej dodatkowo przygotowanym wcześniej sosem i posyp pozostałym koperkiem – gotowe – smacznego!