Zupa krem z czerwonej papryki to bardzo ciekawa zarówno pod kątem smaku, jak i wizualnym potrawa. Podstawą pozostaje tu nadal bulion warzywny, a więc cudowna kompozycja warzywnych aromatów. Najważniejszym składnikiem jest jednak podsmażona na maśle wraz z czosnkiem i cebulą – czerwona papryka. Dodatkowo intensywności paprykowych doznań dostarczają jej suszone odpowiedniki w postaci przypraw – słodka i ostra. W zależności od upodobania można sprawnie manipulować ostrością potrawy poprzez zmianę proporcji tych dwóch przypraw. Do przygotowania zupy konieczny będzie garnek na bulion, patelnia oraz blender lub mikser – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – zupa krem z czerwonej papryki
- Czerwona papryka – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Bulion warzywny – 1 litr
- Cebula – 1 sztuka
- Śmietanka 30% – 2 łyżki
- Masło – 1 łyżeczka
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj najlepiej bulion warzywny – możesz w tym celu skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu. Pod koniec jego gotowanie obierz cebulę i skrój na przykład w pół księżyce (nie ma to dużego znaczenia z uwagi na późniejszą konieczność zmiksowania wszystkich składników).
Rozgrzej solidnie masło na patelni i dodaj cebulę – przesmaż 2-3 minuty na średnim ogniu. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki czosnek – dodaj również na patelnię, zmniejsz ogień. Umyj następnie i pokrój w nieduże kawałki dwie papryki – dodaj na patelnię i podsmaż całość około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie przełóż całą zawartość patelni do gotującego się bulionu – zamieszaj. Dodaj do garnka łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz słodką i ostrą paprykę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Możesz co jakiś czas spróbować zupy i w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Na koniec całą zawartość garnka przelej do blendera i zmiksuj na jak najbardziej gładką masę. W trakcie blendowania dodawaj stopniowo do całości śmietankę. Zupę podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu przyozdobioną świeżą natką pietruszki – smacznego!