Zupa z pieczonych pomidorów to ciekawa alternatywa dla tego uwielbianego przez większość z nas dania. Cudowne smaki i aromaty wynikające z wykorzystania pieczonych pomidorów każdemu z pewnością przypadną do gustu. Danie podane z domowymi grzankami lub świeżym pieczywem idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie piekarnik i duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
90 min 6 porcji
Składniki – zupa z pieczonych pomidorów
- Pomidory – 1 kg
- Pomidory suszone – 4 sztuki
- Czosnek – podobnie 3 ząbki
- Marchew – podobnie 3 sztuki
- Pietruszka – podobnie 3 sztuki
- Cebula – podobnie 3 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Śmietana 18% – 100 g
- Ziele angielskie (ziarenka) – 3 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania składników na bulion. Trzy marchewki, trzy pietruszki i seler obierz, umyj dokładnie i przekrój na dwa lub trzy kawałki. Pora natomiast umyj pod bieżącą, chłodną wodą i umieść z pozostałymi warzywami w dużym garnku. Zalej całość około 1,5 litrem wody i wstaw na średni gaz – pozostaw tak do momentu zagotowania.
Dodaj do nich również lekko opaloną nad palnikiem cebulę, po dwa liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu oraz solidną szczyptę soli. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień i gotuj bulion przez około 60 minut pod lekko uchyloną pokrywką. W międzyczasie dokładnie umyj, przesusz i pokrój w ćwiartki pomidorów.
Dwie pozostałe cebule obierz i pokrój podobnie do pomidorów lub nieco drobniej, a ząbki czosnku w grube plasterki – rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie przygotowane składniki umieść następnie w naczyniu żaroodpornym – polej całość oliwą, dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku.
Umieść całość w piekarniku i piecz przez około 45 minut – uważaj, aby pomidory nie przypaliły się zbyt mocno. Usuń teraz wszystkie składniki z garnka z bulionem, a gdy pomidory będą już gotowe wyjmij je z piekarnika i przestudź delikatnie. Dodaj je również do garnka wraz z pozostałymi przyprawami i pokrojonymi suszonymi pomidorami – gotuj 15 minut.
Na koniec przestudź zupę i zmiksuj ją z wykorzystaniem blendera na gładką, jak najbardziej jednolitą masę. Możesz już teraz dodać do całości śmietanę lub pozostawić tą czynność dla każdej porcji z osobna. Zupę podawaj do spożycia z grzankami lub po prostu świeżym pieczywem – smacznego!