Makaron z mięsem mielonym w pomidorach to świetna propozycja na prosty w wykonaniu, bardzo wyrazisty i sycący obiad. Dobrze doprawione – ulubionymi przyprawami – mięso podsmażona na czosnku i cebuli z pewnością każdemu z nas przypadnie do gustu. Dodatek suszonych pomidorów i czarnych oliwek sprawia, że danie zyskuje bardzo wiele na swojej atrakcyjności. Wszystko to w cudownym sosie z pomidorów – wyborna kompozycja. Dodatkowo zastosowanie ulubionego rodzaju makaronu – w naszej propozycji kokardki – to gwarancja udanego posiłku. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – makaron z mięsem mielonym w pomidorach
- Makaron (ulubiony rodzaj – u nas kokardki) – 200 gram
- Mięso mielone (drobiowe lub wieprzowe) – 400 gram
- Pomidory krojone – podobnie 400 gram
- Suszone pomidory – 40 gram
- Czarne oliwki – podobnie 40 gram
- Rukola – garść świeżych liści
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Przyprawa do mięsa mielonego – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w cienkie półksiężyce cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią cebulę i podsmaż na średnim ogniu około 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno ząbki czosnku – możesz nawet skorzystać z praski. Dodaj je następnie na patelnię i podsmaż kolejne 2 minuty – po tym czasie zmniejsz ogień.
Mięso mielone dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz przyprawą do mięsa mielonego. Możesz oczywiście w zależności od upodobania skorzystać zamiast tego ze swojej własnej ulubionej kompozycji przypraw. Dodaj następnie mięso na patelnię i co jakiś czas mieszając – staraj się, aby nie posklejało się w większe kawałki – podsmaż kilka minut do równomiernego zarumienienia.
Dodaj następnie na patelnię krojone pomidory oraz suszoną bazylię. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na gazie na około 5 minut. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników koncentrat pomidorowy – ponownie wymieszaj. Suszone pomidory pokrój w niewielkie kawałki, a oliwki w plasterki – dodaj na patelnię i pozostaw na kolejne 10 minut.
W międzyczasie zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj w nim makaron. Postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej przygotuj makaron al dente. Gotowy makaron odcedź i wyłóż na talerze lub do miseczek. Do każdej porcji dodaj następnie odpowiednią ilość zawartości patelni i przyozdób świeżo umytą rukolą – smacznego!