Sałatka z kurczakiem i tortellini to jedna z naszych ulubionych pozycji z tego gatunku potrwa. Jej niesamowita różnorodność to klucz to wyjątkowości – wizualnej, ale przede wszystkim smakowej. Bogaty zestaw składników sprawia, że sałatka ta nie daje się porównać z żadną inną. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością rozsmakuje się w tym przepisie. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pozycja obiadowa – jest wyjątkowo sycąca. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia do podsmażenia kurczaka, garnek do ugotowania tortellini i duża miska – do dzieła!
20 min 3-4 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i tortellini
- Filet z kurczaka – 1 większa sztuka
- Tortellini (ulubiony rodzaj) – 300 g
- Ogórki małosolne – 5-6 sztuk
- Czerwona papryka – 1 średnia sztuka
- Kukurydza – 150 g
- Jogurt naturalny – podobnie 150 ml
- Majonez – 2 łyżki
- Koperek – niewielki pęczek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z kurczaka. Dopraw go następnie zgodnie z własnymi upodobaniami – nie za mocno – solą i pieprzem. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią kawałki kurczaka. Podsmaż go na niewielkim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki zarumieniły się równomiernie.
Równolegle możesz również zagotować lekko osoloną wodę i ugotować w niej tortellini. W międzyczasie pokrój w kosteczkę – nieco mniejszą od kurczaka – ogórki małosolne. Umieść je następnie w dużej miseczce, w której wymieszasz na koniec wszystkie składniki. Kukurydzę odsącz z zalewy i również umieść w miseczce.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę lub podłużne paseczki – dodaj do pozostałych składników. W osobnej miseczce umieść następnie jogurt naturalny, majonez, posiekany koperek oraz solidną szczyptę soli i pieprzu. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj – spróbuj – jeśli istnieje traka konieczność dopraw do smaku.
Gotowe mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę do delikatnego przestygnięcia – podobnie postąp z tortellini. Na koniec dodaj je do miseczki z pozostałymi składniki i zalej przygotowanym sosem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj – gotowe. Sałatkę możesz podawać do spożycia od razu po przygotowaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechować ją nieco dłużej w lodówce – smacznego!